HYPOBONUS

EXKLUZÍVNE! Príjemný 5 - izbový rodinný dom, Žilina - Hôrky

Uložiť inzerát      Naše služby      Obhliadka

Detail ponuky

Číslo ponuky: ZA014955

Popis

Cena 399 990 €
Typ nehnuteľnosti Domy
Inzertná kategória Predaj
Stav nehnuteľnosti Kompletná rekonštrukcia
Energetický certifikát A
Plocha 1209 m2
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Obec Hôrky

Predstavujeme Vám 5-izbový zariadený rodinný dom s garážou a bazénom na pozemku s veľkorysou rozlohou 1209 m2. Nehnuteľnosť s funkčne a dômyselne riešenou dispozíciou pre viac-člennú rodinu a ideálne ladeným interiérom sa nachádza vo vyhľadávanej obci Hôrky pri Žiline. 

Prízemie

Na prízemie sa vchádza zo zádveria do vstupnej chodby, ktorá postupne vedie celým prvým podlažím až k zadnému - druhému vchodu. Na chodbe sa nachádza toaleta s umývadlom a sprchovým kútom. Ďalej tu nájdeme vstup do hosťovskej izby - povôdne zamýšľaná ako hlavná spálňa. Z chodby prechádza plynule vstup do spoločenského srdca domu – obývacej izby s výstupom do záhrady, ktorá susedí s prakticky a vkusne usporiadanou kuchyňou. Bohatú účelnosť kuchyne predstavuje na mieru zhotovená linka v tvare písmena U so všetkými potrebnými vstavanými spotrebičmi. O teplo domova sa v sychravých obdobiach stará centrálny krb s prieduchmi do izieb na poschodí.

Poschodie

S interiérom domu ladiace schodisko vedie na poschodie, kde sa nachádzajú 3 samostatné izby so širokou možnosťou využitia. Ďalej sa tu nachádza samostatný šatník, kúpeľňa s umývadlom, vaňou a toaletou. Dve z troch izieb ponúkajú výstup na balkón s výhľadom do záhrady a okolitú krajinu. Z chodby na poschodí je výlez na povalu. V horúce letné dni poskytuje komfortnú teplotu centrálne vedená klimatizácia.

Suterén                                                                                                                                                                                                                                                         

Do suterénu vedie schodisko z prízemia domu na konci hlavnej chodby popri zadnom vchode. Výška stropov poskytuje komfortný presvetlený priestor so širokými možnosťami vyžitia. Dnes tu nájdeme práčovňu, sušiareň, technickú miestnosť, dielňu, sklad a súkromné wellness s tradičnou fínskou saunou vstavanou na mieru.

Garáž

Komfortné a bezpečné parkovanie poskytuje uzamykateľná garáž s otvorom štandardnej výšky pre praktické parkovanie osobného vozidla. Pred objektom sa nachádza ďalšie vonkajšie parkovacie miesto.

Altánok na parkovanie 

Prístrešok pre parkovanie vozidla prístupný z ulice s vyvedenou prípojkou elektriny a vody pre údržbu vozidiel alebo bicyklov.

Hospodársky domček s altánkom a pivničným priestorom                                                                                              

Tento čiastočne zachovaný objekt ako pôvodná stavba na pozemku z roku 1930 slúži pre príjemné posedenia s rodinou ako altánok so záhradným nábytkom a krbom, súčasne ako sklad záhradného nábytku a detských hračiek vrátane zachovanej starej pivnice so širokou možnosťou kreatívneho dobudovania.

Pozemok so záhradou                                                                                                                                                     

Takmer rovinatý pozemok je ohraničený murovaným oplotením s kvalitnou hliníkovou nadstavbou. Vstup do domu je prístupný z dvoch strán, pričom jedna časť vedie od prístrešku pre vozidlá a druhá od murovanej garáže s elektrickou bránou. V tejto hlavnej časti pozemku sú umiestnené trávnaté plochy s drevitými rastlinami, dve terasy z ktorých jedna je slnečná s priamym výhľadom na Lietavský hrad a druhá zabezpečujúca príjemný tieň pri krytom bazéne v súkromí záhrady. Druhá časť pozemku, ktorá je oddelená samostatným vstupom je hospodárska. Tu môžeme nájsť ovocné stromy a kríky, výbeh pre domáce zvieratká a iné príjemné vyžitie.

Inžinierske siete a ďalšie informácie                                                                                                                           

Nehnuteľnosť je napojená na inžinierske siete  - voda, elektrika, plyn, žumpa a k dispozícii je aj studňa. Efektívnym riešením úspory celkovej energie na vykurovanie je najmodernejší prepracovaný systém využívajúci akumulačnú nádrž napojenú na solárne panely a peletkový kotol. O teplo domova sa v sychravé letné dni postará romantický oheň z vstavaného krbu s prieduchmi do podkrovných miestností. Samotné vykurovanie je podlahové v kombinácii s radiátormi. Na dome sú nainštalované bezpečnostné dvere, drevené okná, siete proti hmyzu, interiérové žalúzie. Klimatizovanie interiéru je zabezpečované stropnou jednotkou v podkroví. Nehnuteľnosť je vybavená bezpečnostným. Internetové pripojenie je mikrovĺnne s možnosťou prechodu na optickú sieť.

Lokalita

Na atraktivite nehnuteľnosti pridáva jej lokalita. Obec Hôrky sa nachádza v blízkosti prírody, od mesta Žilina je vzdialená približne 3 km, teda 10 minút jazdy autom, zároveň ponúka kompletnú občiansku vybavenosť.  

Náklady na energie: cca  180 €/ mesiac pri obývaní nehnuteľnosti 4 osobami.

Dostupnosť nehnuteľnosti: od októbra 2024.

Cena: 399.990,- €

Nájdete na stránke realityMGM.sk pod ID ZA014955. Call centrum tel: 0910 86 11 86.



Hôrky

Ležia v západnej časti Žilinskej kotliny v doline Hôrčanského potoka. Chotár charakterizujú široké močaristé úvaliny a ploché chrbty. Má hnedé lesné pôdy. Hájik je len na východnom okraji chotára. V chotári obce bolo odkryté sídlisko lužickej kultúry z mladšej doby bronzovej a slovanské pohrebisko z doby veľkomoravskej. Obec sa prvýkrát spomína v r. 1393. Patrila panstvu Lietava, časť zemianskym rodinám (Horváth z Hôrok). V r. 1598 bolo v obci 6 domov, v r. 1720 9 daňovníkov, z toho 8 želiarov, v r. 1828 mala obec 11 domov a 243 obyvateľov. Zaoberali sa poľnohosp. a obchodovali s drevom. Časť obyvateľov odchádza za prácou do Žiliny. V obci je vybudovaný verejný vodovod a rozvodná sieť plynu.


Hôrky

Ležia v západnej časti Žilinskej kotliny v doline Hôrčanského potoka. Chotár charakterizujú široké močaristé úvaliny a ploché chrbty. Má hnedé lesné pôdy. Hájik je len na východnom okraji chotára. V chotári obce bolo odkryté sídlisko lužickej kultúry z mladšej doby bronzovej a slovanské pohrebisko z doby veľkomoravskej. Obec sa prvýkrát spomína v r. 1393. Patrila panstvu Lietava, časť zemianskym rodinám (Horváth z Hôrok). V r. 1598 bolo v obci 6 domov, v r. 1720 9 daňovníkov, z toho 8 želiarov, v r. 1828 mala obec 11 domov a 243 obyvateľov. Zaoberali sa poľnohosp. a obchodovali s drevom. Časť obyvateľov odchádza za prácou do Žiliny. V obci je vybudovaný verejný vodovod a rozvodná sieť plynu.


Okres Žilina

Má rozlohu 815,08 km², žije tu 155 989 obyvateľov a priemerná hustota zaľudnenia je 191 obyvateľov na km² (údaje k 31. 12. 2014).

Územie susedí na severe s okresmi Čadca a Kysucké Nové Mesto, na západe s okresmi Bytča, Považská Bystrica a Ilava, na juhu s okresom Prievidza a na východe s okresmi Martin a Dolný Kubín.

Prvé písomné zmienky o väčšine obcí okolia Žiliny sú z 13. a 14. storočia. Neskôr, počas valašskej a kopaničiarskej kolonizácie, boli osídlené obce pri horných tokoch riek a na úpätiach hôr Malej Fatry (Lysica, Dolná, Horná Tižina, Terchová).

Obyvateľstvo starého kultúrneho územia úrodnejšej časti okolia Žiliny sa zaoberalo poľnohospodárstvom, roľníci horských kopaničiarskych obcí boli viac zameraní na chov hospodárskych zvierat. Obrábali aj vysoko položené polia a využívali horské pasienky v odľahlom chotári, kde mali vybudované letné príbytky a maštale, tzv. bačoviská (cholvarky). Väčší význam mal salašnícky chov oviec s produkciou mliečnych výrobkov, mäsa, vlny a kožušiny. Úžitok prinášalo napokon aj výdatné hnojenie košarovanej pôdy. Salašnícky forma chovu oviec sa do súčasnosti zachovala vo viacerých obciach severozápadného Slovenska, v Terchovej a Belej pri Varíne nadobudla charakter družstevnej veľkovýroby.


Žilinský kraj

Demografia

K 21. máju 2011, bolo na území Žilinského kraja 144 948 domov, t.j. 13,5 % z celkového počtu domov v Slovenskej republike (z toho 120 788 obývaných, t.j. 83,3 %). Žilinský kraj bol v počte domov na druhom mieste za Nitrianskym krajom (podiel 16,2 %). Spomedzi okresov kraja najvyšší počet domov sa nachádzal v Žiline 20,3 % a najmenej v Turčianskych Tepliciach 3,3 %. Obývaných domov bolo v okrese Žilina 21,1 % z úhrnu za kraj a v Turčianskych Tepliciach 3,2 %.

Geologická charakteristika

Celé toto hornaté územie spadá z geomorfologického hľadiska do Západných Karpát. Horské masívy v tejto lokalite sa sformovali pomerne nedávno, v paleogéne. Zásluhou pohybov príkrovov sa vyzdvihovali pôvodné morské sedimenty, z ktorých postupne vznikli impozantné údolia. Rieka Váh územie nápadne rozdeľuje na dve časti:

  • severná zahŕňa pohoria: Tatry, Skorušinské vrchy, Oravské Beskydy, Oravská Magura, Oravská vrchovina, Chočské vrchy, Krivánska Fatra, Kysucké Beskydy, Kysucká vrchovina a Javorníky
  • južná zahŕňa pohoria: Nízke Tatry, Veľká Fatra, Lúčanská Fatra a Strážovské vrchy

Dejiny

Po páde Veľkomoravskej ríše v roku 907, ku ktorej územie patrilo, bolo od 12. storočia prakticky až do roku 1918 súčasťou uhorského kráľovstva. V 13. storočí na obranu proti mongolským nájazdom bola vybudovaná sieť hradov (Hričov, Považský, Košecký, Lietavský, Strečniansky). 16. storočie znamenalo pre miestnych obyvateľov chudobu a strach, hlavne pred tureckou okupáciou a živelnými pohromami. Ku koncu 19. storočia tu bola zavedená železnica a v údolí Váhu začal prekvitať priemysel.


Stručná história Slovenska

Prvý štátny útvar Slovanov na území dnešného Slovenska bola Samova ríša (7. storočie), neskôr Nitrianske kniežatstvo (začiatok 9. storočia), ktorého spojením s Moravským kniežatstvom vznikla v roku 833 Veľká Morava. Od polovice 10. do konca 11. storočia sa územie Slovenska postupne začlenilo do Uhorska, ktoré sa v roku 1526 stalo súčasťou Rakúskej monarchie (Habsburskej monarchie), od roku 1867 nazývanej Rakúsko-Uhorsko. Po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku 1918 bolo Slovensko súčasťou Česko-Slovenska až do roku 1993 (okrem obdobia samostatnosti počas vojnovej Slovenskej republiky). 1. januára 1993 vznikla rozdelením tohto štátneho útvaru samostatná Slovenská republika.

Slovenská republika je parlamentnou demokraciou, štátnym jazykom je slovenčina. Od 1. mája 2004 je Slovensko členom Európskej únie, od 21. decembra 2007 je členom Schengenského priestoru. Od 1. januára 2009 je 16. členom Európskej menovej únie – eurozóny a oficiálnou menou sa stalo euro, ktoré vystriedalo slovenskú korunu.